Question

Error enable httpd service on alma linux 8 fresh installation

  • 4 August 2022
  • 0 replies
  • 34 views

Badge +1

Hello,

I am installing the last version (22.04) open source of centreon but I encounter problems.

I'm going with a distributed architecture (1 central machine, 1 database and pollers).

All my VMs are freshly installed OS whose characteristics are as follows:

[root@sup-cent-01 ~]# cat /etc/centos-release
AlmaLinux release 8.6 (Sky Tiger)
[root@sup-cent-01 ~]# uname -m
x86_64
[root@sup-cent-01 ~]# uname -r
4.18.0-372.16.1.el8_6.x86_64

I install with packages, I followed this procedure:
https://docs.centreon.com/docs/installation/installation-of-a-central-server/using-packages/

I am following the step of activating the httpd service on the central server:
https://docs.centreon.com/docs/installation/installation-of-a-central-server/using-packages/#services-startup-during-system-bootup

I have to enable somme service with th following command (As you can see I have an error.) :

[root@exo-sup-cent-01 ~]# systemctl enable php-fpm httpd centreon cbd centengine gorgoned snmptrapd centreontrapd snmpd
Failed to enable unit: Unit file httpd.service does not exist.

For information, if I use the "tree" command I have that in the httpd directory :

.
├── httpd
│   └── conf.d
│       ├── php.conf
│       └── README

I'm trying to install httpd like that :

yum -y install httpd

After I'm trying to enable the httpd service:

[root@sup-cent-01 conf.d]# systemctl enable httpd
Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/httpd.service → /usr/lib/systemd/system/httpd.service.

So, I start the httpd service, and apparently all is OK:

[root@sup-cent-01 conf.d]# systemctl start httpd
[root@sup-cent-01 conf.d]# systemctl list-units --type=service
UNIT                                                  LOAD   ACTIVE SUB     DESCRIPTION
auditd.service                                        loaded active running Security Auditing Service
crond.service                                         loaded active running Command Scheduler
dbus.service                                          loaded active running D-Bus System Message Bus
dracut-shutdown.service                               loaded active exited  Restore /run/initramfs on shutdown
getty@tty1.service                                    loaded active running Getty on tty1
httpd.service                                         loaded active running The Apache HTTP Server

It's OK except that it's not the right method and then it gets stuck, I admit that I'm a bit dry if anyone has an idea of ​​what I wouldn't be doing correctly by following the procedure .

I’m thinking that normaly httpd will aldready installed with the centreon package..

 

Thanks

Cordially


0 replies

Be the first to reply!

Reply